728x90-a1

Man: even as a child, i could draw and paint and sketch, but when I went fishing with my father, and first started with the boats, I realized, because I could build, that that offered a very creative way to make a living, in a way that actually worked in a functional way.

And when fishing came along. and boats in particular, I just knew that was an answer for a way to live. My name is Jerome Canning. I’m born on the island of Merasheen, but my growing up was in the town of Placentia. Well, growing up there was like every kid, I suppose, fun.

We would borrow dories and flats. What we would do, of course, is go rowing and diving and fishing from that little boat. There’s a lot of boat builders I know who, actually, their fathers were boat builders. But, when I learned boats, I did learn from the older gentlemen.

Most of these people, they were boat builder fishermen. And the way they learned how to build boats, was looking. Their whole boatbuilding knowledge was really just what was passed on out on the beach or in the shed. They never had plans.

No one worked from plans. They carried on the tradition of shaping the boat by their own eye. One good thing about boat building is there’s two sides of it. There’s the side that you build alone, and there’s the side that you build with a lot of other people.

Here, the wooden boat museum in winterton, I was hired for the skill of teaching workshops. There’s something about generosity that happens naturally in a workshop. There’s a certain generosity that comes out of people. Sharing their lives, and sharing their stories,.

And that, to me, i think is the most enjoyable. What’s important to me is that I do realize that I have a part to play in passing on knowledge that I learned from my parents’ generation, and they had learned from their parents’ generation.

I want my son to build a boat with me, I think for all the same reasons that I came into becoming a boat builder. I think they’re still valid today. If I can work with my son on it, I know that he would say, I learned to build with my father.

Van boom tot Botter Building traditional wooden fishing sailboat

(klassieke muziek) van boom tot botter is het verhaal van een wonderlijke prestatie een prestatie die eigenlijk niet meer past in deze tijd van plastik jachten en kunststof touwwerk. Het is het verhaal van Willem Vos, een scheepsbouwer die in hout blijft geloven en in stoere Oudhollandse schepen. Ooit eens gebouwd door een nu bijna vergeten en uitgestorven geslacht.

Vandaar ook dat dit verhaal begint in het vissersdorpje spakenburg. In het haventje liggen nog een paar botters. Liefdevol gerestaureerd als monumenten van het verleden. Toen honderden van deze houten zeilschepen op de Zuiderzee visten. Ze varen nog deze Botters maar de laatsten werden een halve eeuw geleden gebouwd. En daarmee kwam ook een einde aan een scheepsbouw traditie van honderden jaren.

Voor willem vos is houten scheepsbouw geen traditie en nog minder een verloren zaak. Na 2 jaar rekenen en tekenen kwam hij tot het besluit, wat toen kon kan nu ook. Een nieuwe Botter bouwen, een nieuw houten zeilschip. Wim Vos timmert wel maar niet graag aan de weg. Hij verkoopt wat hij bezit en begint in een klein dorpje in Friesland aan de bouw van zijn levenswerk. In een schuur worden de zware spanten gezaagd, manshoog en 20 centimeter dik.

De ribben constructie van de botter. zijn vrouw helpt daarbij. In Augustus 1976 word een van de laatste spanten op zijn plaats gezet. De houten Botter, 13,5 meter lang, krijgt al een beetje zijn vorm. De ark van Noach zeggen de omwonenden. Want midden in het Friese landschap torrent de Botter boven de werkplaats uit. Maar Willem Vos bouwt volgens een vast omlijnt plan. als je dus eerst de huid maakt dan moet je met allerlei kunst en vliegwerk die huid in de lucht hangen.

Terwijl als je de spanten hebt.naja, het is eigenlijk precies zoals een huis, je gaat ook niet met de dakpannen beginnen. En dan proberen daar een huis onder te bouwen. Dat is precies met het schip ook zo, je maakt eerst de constructie en dan de huid dus eigenlijk. Maar vroeger durfden ze dat niet aan omdat ze dus meer alles op het oog timmerden. Ze hadden geen uitslagen, geen tekeningen, alles werd met mallen en op het oog getimmerd en naarmate het schip vorderde werd er dus een plank naar buiten gedraaid en dat is natuurlijk hiermee niet mogelijk. Je hebt een model en die spanten staan er in en er is niets meer tijdens de bouw aan te veranderen.

Het gezin moet ook leven en daarom bouwt wim vos, behalve grote, ook kleine botters. modellen voor de verkoop. Vakmanschap in miniatuur. Als je op een Ambachtsschool gezeten hebt zoals ik dan kan je nog evengoed nog wel wat worden. Dan is het nog niet helemaal hopeloos. maar het is eigenlijk juist heel goed. en vaak is een ambacht ook veel leuker om te doen want je bent in beweging en je maakt iets.

Ja, het is veel uh. er zit een hoop in. vind ik persoonlijk dus. Het geeft een hele kick als je weer eens iets gemaakt hebt en je ziet dat het klaar is en het vaart of het word ergens op de kast gezet, zoals dit model. Dat geeft toch een hele. Ja het is toch wel erg leuk. Nu begint het gelukkig te veranderen want men zit in dus dat een ambacht toch ontzettend moeilijk is en dat het niet zomaar 1 2 3 geleerd kan worden.

Maar je moet niet vergeten vroeger waren er honderden van deze schepen en door de massa namen de mensen gewoon maar aan dat het heel eenvoudig was. Toen was dus.Toen had je 1 dokter en je had 800 scheepstimmerlieden En.dus begreep je wel dat die dokter was toen veel unieker als die scheepstimmerman en nu is dan omgekeerd. Nu hebben wij 800 dokters met 1 scheepstimmerman. En nu is dat wel veranderd en is men vol lof over wat er vroeger gepresteerd werd. En er word dus weer door allerlei verenigingen aan gewerkt om dat weer een beetje te herstellen.

728x90-a1

Category:

Boat Plans

Leave a Reply